Over India

Over India

over india M edia. India heeft een ontluikende media-industrie, met uitzend-, print- en digitale media die een enorme groei doormaken. Er zijn meer dan 180 miljoen tv-huishoudens, van wie velen satelliet of kabel gebruiken. FM-radiostations zijn er in overvloed, maar alleen openbare All India Radio kan nieuws produceren. De persscene is levendig met duizenden titels. Er zijn meer dan 462 miljoen internetgebruikers.

Democratie

India is 's werelds grootste democratie en volgens schattingen van de VN wordt verwacht dat de bevolking China in 2028 zal overvallen om' s werelds meest bevolkte natie te worden. Als opkomend economisch machts- en nucleair bewapend land is India een belangrijke regionale macht geworden. Maar het is ook een oplossing voor enorme, sociale, economische en milieuproblemen. De thuisbasis van enkele van 's werelds oudste beschavingen, het Indiase subcontinent - van de bergachtige Afghaanse grens tot de oerwouden van Birma - is enorm en divers in termen van mensen, taal en culturele tradities.

Leiders

Ram Nath Kovind, een Dalit - een van India's laagste kasten - werd gekozen door een kiescollege om president te worden in juli 2017. Hij is advocaat van het hooggerechtshof en heeft wijdverbreid respect verworven als gouverneur van de noordelijke staat Bihar. Het Indiase voorzitterschap is grotendeels ceremonieel maar kan een belangrijke rol spelen als bijvoorbeeld geen enkele partij een absolute meerderheid wint bij nationale verkiezingen. Hard-line hindoe-nationalist Narendra Modi bestormde de macht over een golf van populaire verwachtingen en woede over corruptie en zwakke groei. Ondanks het polariserende beeld van de heer Modi scoorde zijn Bharatiya Janata Party (BJP) een ongekende aardverschuivingsoverwinning in de parlementsverkiezingen van mei 2014. Het was de eerste keer in 30 jaar dat een enkele partij op eigen kracht een parlementaire meerderheid had gewonnen. De heer Modi vocht zijn veldtocht op zijn palmares als eerste minister van de economisch succesvolle staat Gujarat, en beloofde de oplaaiende economie van India nieuw leven in te blazen. Maar zijn tijd als eerste minister van Gujarat werd overschaduwd door beschuldigingen dat hij te weinig deed om de religieuze onlusten in 2001 te stoppen, waarbij meer dan 1.000 mensen, voornamelijk moslims, werden gedood.

Hoofdsteden en cijfers

India, een land dat het grootste deel van Zuid-Azië beslaat. Het is een constitutionele republiek die bestaat uit 29 staten, elk met een aanzienlijke mate van controle over haar eigen zaken; 6 minder volledig gemachtigde vakbondsgebieden; en het nationale hoofdstadgebied van Delhi, waaronder New Delhi, de hoofdstad van India. Met ongeveer een zesde van de totale wereldbevolking is India na China het op één na meest bevolkte land. Het is bekend uit archeologisch bewijs dat een zeer verfijnde verstedelijkte cultuur - de Indus-beschaving - het noordwesten van het subcontinent domineerde van ongeveer 2600 tot 2000 v.Chr. Vanaf die tijd functioneerde India als een vrijwel op zichzelf staande politieke en culturele arena, die aanleiding gaf tot een onderscheidende traditie die voornamelijk verband hield met het hindoeïsme, waarvan de wortels grotendeels terug te voeren zijn tot de Indusbeschaving. Andere religies, met name boeddhisme en jaïnisme, ontstonden in India - hoewel hun aanwezigheid daar nu vrij klein is - en door de eeuwen heen ontwikkelden bewoners van het subcontinent een rijk intellectueel leven op gebieden als wiskunde, astronomie, architectuur, literatuur, muziek en de beeldende kunst.

Terug naar boven